Hőhidas szerkezetek

Rövid leírás
Hőhidas szerkezetek hőszigetelése Ravatherm XPS termékekkel. Hőhidaknak nevezzük leegyszerűsítve az épületek fokozott hőátbocsátású részeit. Kialakulásuk oka lehet a geometriai forma, szerkezeti csomópont, különböző hőszigetelő képességű anyagok nem egyenletes vastagságban történő alkalmazása, stb. A leggyakoribb hőhidas szerkezetek az épületlábazatok, födémkoszorúk, nyílásáthidalók, fűtőtest falfülkék, attikafalak, vasbeton oszlopok, konzolos erkélylemezek, homlokzati ajtó- és ablak csatlakozások, falsarkok és falcsatlakozások.

A hőhidak szakszerű hőszigetelési megoldással történő kiküszöbölésének elmaradása jelentős hőveszteséget eredményezhet, továbbá a hideg belső felületen bekövetkező páralecsapódás okozta nyirkosság kedvezőtlenül befolyásolja a helyiség komfortját. Az alacsony belső felületi hőmérséklet és az ott kialakuló magas relatív páratartalom kedvező táptalaj a gombásodáshoz, amely az épület állagromlásán túlmenően a bentlakók egészségére is ártalmas.

A körültekintő tervezés, a hőhidak energiatakarékos hőszigetelési megoldása RAVATHERM™ XPS 300 WB hőszigetelés használatával, az alábbi előnyökkel jár:

  • szerkezeti problémák – felületi páralecsapódás, repedések, esztétikai károsodások – elkerülése,

  • penészesedés megelőzése,

  • hőveszteség csökkentése – energiamegtakarítás (a transzmissziós hőveszteség kb. 10%-kal csökken),

  • komfort növelése.

A RAVATHERM XPS 300 WB extrudált polisztirolhab hőszigtelő lemezek:

  • nedvességre nem érzékenyek,

  • fagyállók,

  • ellenállnak a mechanikai hatásokkal szemben,

a hőszigetelő képességüket tartósan megőrzik a kivitelezés ideje alatt és után is.

A hőhidak szigetelése illetve megszüntetése érdekében a szerkezeti csomópontok gondos tervezése döntő fontosságú. Az épületlábazatok és egyéb hőhidas szerkezetek hőszigetelését úgy kell megtervezni, hogy a szigetelt szerkezet hőátbocsátási tényezője ne haladja meg a csatlakozó – fal, födém,tető stb. – szerkezetek értékét.