Magastetők

Rövid leírás
Magastetők hőszigetelése Ravatherm XPS termékekkel. A magastető a lakóépületek olyan jellegzetes tetőszerkezeti megoldása, mely lehetővé teszi a tetőszerkezet által határolt tér teljes értékű hasznosítását. A magastető szigetelése, a belső tér komfortjának tartós biztosítása, a hőveszteség csökkentése és a páralecsapódás elkerülése érdekében a szakszerűen kialakított, hatékony hőszigetelést tartalmazó rétegfelépítés kulcsfontosságú.

A hőszigetelés hatékonysága csak a hőhidak kiküszöbölése esetén érvényesül. A magastetők szarufák feletti hőszigetelése a teljes tetőszerkezetet bevonja az épület termikus burkába.

A tetőszerkezet felső síkján felület-folytonosan beépített nagy szilárdságú RAVATHERM™ XPS 300 STG hőszigetelő lemezek alkalmazása számos előnnyel jár:

  • a körben csaphornyos élképzésű táblák hőhídmentes, pontos illesztésű hőszigetelő réteget alkotnak,

  • a nedvességre nem érzékeny hőszigetelés nem igényel védelmet eső, hó ellen a kivitelezés során,

  • a lemezeket az ellenlécezésről átadódó tartós terhek (fedés súlya, hó- és szélteher) nem károsítják,

  • a teljes tartószerkezet hőszigetelt, védett a hőingadozásból származó feszültségektől,

  • a nagy merevségű, együttdolgozó felületet alkotó hőszigetelő lemezek növelik a tetőszerkezet vízszintes terhekkel szembeni stabilitását,

  • időjárástól független a beépíthetőség, egyszerű szerkezeti megoldás.

BEÉPÍTÉS

Az ereszvonallal párhuzamosan felerősített, a hőszigetelés vastagságával megegyező magasságú pallótól indított RAVATHERM XPS 300 STG lemezek eltolt kötésben, szoros ütközéssel fektetendők. A hőszigetelő lemezek lerakását az eresznél kell kezdeni. Az XPS lemezeket téglakötésben kell lerakni, a csatlakozások elcsúsztatásával az egymást követő sorokban, szorosan illesztve a kötéseket, amelyek egymásba ékelődnek, ezáltal kiküszöbölve a hőhidak keletkezését. Gerinceknél, tetőfelépítményeknél a csatlakozási hézagokat PUR-habbal kell kitölteni.

Az ellenléceket előzetesen ki kell fúrni, megelőzve az elrepedésüket vagy a rögzítő elemek általi széthasításukat. A hőszigetelő lemezek és az ellenlécek rögzítő elemeit a tervezőnek méreteznie kell.

A RAVATHERM XPS 300 STG lemezek rögzítése nagyszilárdságú horganyzott szegekkel vagy csavarokkal történik az előfúrt, min. 50 mm vastag ellenléceken keresztül a statikus tervező által készített rögzítési terv alapján.

VASBETON MAGASTETŐK HŐSZIGETELÉSE

A RAVATHERM XPS 300 STG lemezek alkalmasak vasbeton szerkezetű magastetők egyszerű, gyors és hőhídmentes hőszigetelésére. Fő előnye, hogy a fordított tetőhöz hasonlóan a RAVATHERM XPS 300 STG nem igényel csapadékvíz, hó elleni védelmet a kivitelezés során.

A zártcellás polisztirolhab lemezeket a ferde síkú födémlemez alsó élétől indítva felület-folytonosan, eltolt kötésben kell fektetni a rögzítési terv alapján, az előfúrt ellenléceken keresztül dübelekkel rögzítve a vasbeton szerkezethez.

Nagy vastagságú hőszigetelés (≥120 mm) esetén a hőszigetelés kétrétegű beépítése ajánlott. A tető lejtésirányában 50/75 vagy 60/80 mm keresztmetszetű impregnált rögzítőlécek erősítendők a vízzáró alátétfedésen keresztül a vasbeton szerkezethez. A rögzítőlécek közé pontosan méretre szabott 50 vagy 60 mm vastagságú RAVATHERM XPS 300 STG hőszigetelő táblák oldószermentes hideg ragasztóval, vagy ragasztóhabbal (pl.INSTA-STIK™) pontonként rögzítendők. A legalsó sort mechanikailag is a födémhez kell erősíteni. A RAVATHERM XPS 300 STG hőszigetelés második rétegét felületfolytonosan, eltolt kötésben, előfúrt ellenléceken keresztül az előre elhelyezett rögzítőlécekhez kell csavarozni, a faszerkezetű tetőkhöz hasonlóan.