Pinceoldalfal

Rövid leírás
Pinceoldalfal hőszigetelése Ravatherm XPS termékekkel. Egy családi ház hőveszteségének 20 %-a is felléphet a talaj irányából, főként a pinceoldalfalakon keresztül. A fűtési energiafelhasználás csökkentése, a hővédelem, a felületi páralecsapódás megelőzése és a belső tér komfortja érdekében a talajjal érintkező helyiségek hőszigetelése fokozottan ajánlott. Fűtetlen, nem hasznosított alagsor/pince esetén is célszerű hőszigetelni, a lábazati hőhidak és a nem kívánt kondenzáció megakadályozása érdekében. A külső szigetelés elmaradása hosszútávon számos probléma forrása lehet.

Épületfizikai szempontból a külső, hideg oldalon elhelyezett hőszigetelés a legjobb megoldás a belső felületen, vagy az épületszerkezetben fellépő páralecsapódás megakadályozására. A pinceoldalfal külső oldalán beépített hőszigetelés hatékonysága nem csökkenhet tartós nedvességhatások talajpára, talajnedvesség, talajvíz és földnyomás hatására sem.

A RAVATHERM™ XPS 300 SL zártcellás polisztirolhab hőszigetelés ezért több szempontból is elmaradhatatlan kelléke a terepszint alatti hőszigetelésnek:

  • zárt cellaszerkezet,

  • kiváló hőszigetelő képesség,

  • vízállóság, zéró kapillaritás

  • nagy nyomószilárdság

A RAVATHERM XPS 300 SL zárt cellaszerkezete, kiváló hőszigetelő-képessége, vízállósága és nagy nyomószilárdsága lehetővé teszi, hogy a falszerkezet legkülső elemeként, akár a talajjal közvetlen érintkezve kerüljön beépítésre. Számos előnye mellett, a külső oldalon elhelyezett hőszigetelés mögött megmarad a szerkezet hőtároló tömege.

A RAVATHERM XPS 300 SL a vízszigetelésre ragasztva hő és mechanikai védelmet egyaránt biztosít a szerkezetnek, megvédve közben a vízszigetelést is.

A RAVATHERM XPS 300 SL, mint vízálló hőszigetelés nem csak talajnedvesség, hanem talajvíz esetén is alkalmazható.

HŐSZIGETELÉS TALAJNEDVESSÉG ELLENI SZIGETELÉS ESETÉN

A RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelő táblákat egykomponensű poliuretán ragasztóhabbal, pl. INSTA-STIK a vízszigetelő réteg vagy a vízzáró vasbeton pincefal külső oldalára kell felragasztani. A ragasztóhabot függőleges sávokban célszerű felhordani (min. 3 sáv/tábla) a fogadófelületre, majd a hőszigetelő táblákat vízszintes vagy függőleges helyzetben, zárt hézaggal, téglakötésben kell elhelyezni. A legalsó, kezdősort szilárd alátámasztásra kell állítani (pl. az alaptest szélére), hogy a ragasztó megszilárdulásáig, ill. a földvisszatöltés és tömörítés során a hőszigetelő táblák ne csúszhassanak el.

HŐSZIGETELÉS TALAJVÍZ ESETÉN

A RAVATHERM XPS 300 SL lemezek állandó talajvíznyomás esetén történő alkalmazásakor a hőszigetelő táblákat teljes felületen oldószermentes, hideg bitumenes ragasztóval a pinceoldalfal talajvíznyomás elleni szigeteléséhez vagy a vízzáró vasbeton pincefalhoz kell rögzíteni, megakadályozva a talajvíz bejutását a hőszigetelés és a vízszigetelés vagy pincefal közé.

Az extrudált polisztirolhab táblák a környezetben biológiailag nem bomlanak ezért alkalmazásuk nem jelent környezetvédelmi kockázatot a talajok, a talaj és az élővizek biológiai összetételére.