Épületlábazatok hőszigetelése

Rövid leírás
Épületlábazatok hőszigetelése Ravatherm XPS termékekkel. Az épületlábazat szakszerűen kialakított hővédelme nélkül a felmenő falak, talajon fekvő padlók, pinceoldalfalak hőszigetelésének hatékonysága jelentősen csökken. A nedvesség- és fagyálló, nagy szilárdságú RAVATHERM™ XPS 300 WB zártcellás polisztirolhab hőszigetelő táblák alkalmazása tartós és hatékony megoldást nyújt, akár más anyagokkal készülő homlokzati hőszigetelő rendszerek kiegészítéseként is.

Az épületlábazat hőszigetelését intenzív igénybevételek érik: talajnedvesség, csapadék, felcsapódó víz, mechanikai hatások, humuszsavak, stb., ezért csak a követelményeknek megfelelő hőszigetelő anyag választásával biztosítható a hosszú élettartamú hővédelem, megbízható működés.

A RAVATHERM XPS 300 WB extrudált polisztirolhab hőszigetelő lemezek alkalmazása tartós és hatékony megoldást nyújt, az előnyös anyagjellemzőkből adódóan:

  • zártcellás szerkezet – elhanyagolható nedvességfelvétel, fagyállóság

  • nagy szilárdság, rugalmas merevség – ellenállás mechanikai hatásokkal szemben

  • érdes felület – nagy szilárdságú tapadás betonhoz, habarcsokhoz és oldószermentes ragasztókhoz

A RAVATHERM XPS 300 WB lábazati hőszigetelést a felszivárgó, felcsapódó nedvesség miatt legalább 30 cm-rel a környező terepszint feletti magasságig fel kell vezetni.

A hőszigetelő téglafalazattal vagy más anyagú, EPS,kőzetgyapot stb. homlokzati hőszigeteléssel, valamint a pinceoldalfal hőszigetelésével történő anyagváltásnál a szoros ütközésű, pontos illesztésre kell törekedni. A lábazati hőszigetelés alkalmazható bennmaradó zsaluzatként, vagy utólagosan elhelyezve is. Utóbbi esetben oldószermentes hideg bitumenes ragasztóval vagy cementbázisú ragasztóhabarccsal kell rögzíteni.

Nagyobb felületek hőszigetelésénél az aljzat minőségétől függetlenül a kiegészítő mechanikai rögzítés elengedhetetlen. Felületképzéshez gyárilag előkevert szárazhabarcsból készített lábazati vakolat, vagy alacsony vízfelvevő képességű, fagyálló lábazati burkolat alkalmazható felületerősítéssel.