Különleges alkalmazások

Rövid leírás
A Ravatherm XPS termékeinek különleges alkalmazásai. A RAVATHERM™ XPS hőszigetelések a klasszikus, épületszerkezetekben történő alkalmazáson kívül, számos egyéb helyen, szerkezetben használhatók a legkülönfélébb célokra.

Ilyen esetekben különösen fontosak a zártcellás polisztirolhab hőszigetelés egyedi anyagszerkezetéből eredő fizikai tulajdonságok.

  • Nagy nyomószilárdság.

  • Kiváló hőszigetelő képesség.

  • Kis térfogatsúly.

  • Egyszerű kezelhetőség, megmunkálhatóság.

  • Vízállóság.

  • Fagyállóság.

A RAVATHERM XPS zártcellás polisztirolhab hőszigetelés alkalmas:

  • utak, vasúti pályák,

  • sportpályák, sportlétesítmények játéktereinek,

  • fűtetlen építmények,

  • csővezetékek rövid és hosszú távú,

hőszigetelésére és fagyvédelmére, valamint könnyű feltöltések készítésére utak, mérnöki műtárgyak esetén.

UTAK, VASÚTI PÁLYÁK

Az extrudált polisztirolhab hőszigetelő lemezeket évtizedek óta sikeresen alkalmazzák utak, vasúti pályák, repülőtéri kifutópályák és jégpályák különféle célú hőszigeteléséhez, valamint egyéb fagyveszélynek kitett terepszint alatti szerkezeteknél, elsősorban a skandináv országokban és Oroszországban. A zord alkalmazási körülmények között komplexen érvényre jut a RAVATHERM XPS  hőszigetelő lemezek nagy szilárdsága, viszkoelasztikus viselkedése, nedvességgel és faggyal szembeni ellenállóképessége.

Néhány talajtípusnál a fagy emelkedést okozhat – a fagy előidézi a talaj mozgását és kitágulását – amely megrongálhatja az utakat, vasutakat, csőrendszereket és épületek alapzatát. Ezen szerkezetek védelmére hatékony megoldás az alap szigetelése RAVATHERM XPS hőszigeteléssel, amely csökkenti a fagykárok veszélyét és az ezzel kapcsolatban keletkező javítási és fenntartási költségeket. A megelőzés ezen módja gyakran egyszerűbb és költséghatékonyabb, mint mély kavicságyazatú alapok építése.

SPORTPÁLYÁK

A sportpályákat a játéktér minőségének fenntartása, az olvadás idején fenyegető felfagyás és a lecsökkenő terhelhetőség elkerülése érdekében védeni kell. A leghatékonyabb megoldás erre a felület alatt alkalmazott RAVATHERM XPS hőszigetelés. A hőszigetelt versenypályák jelentősen megnövelik a szezon hosszát is. A tavaszi nap gyorsan felolvasztja és megszárítja a felületi réteget, így a szezon korán kezdődhet. Ősszel a gondosan megépített és jó vízelvezetésű, szigetelt sportpálya a fagy beköszönte után is jó körülményeket biztosít. A hosszú szezon nem csak a használók számára előnyös, hanem a befektetés nyereségét is maximalizálja.

FŰTETLEN ÉPÍTMÉNYEK FAGYVÉDELME

A fűtetlen építmények alapja, felépítménye és padlózata is ki van téve a fagykároknak, ha az alapozás nem fagymentesített. A fagykárok csökkentésének leghatékonyabb módja az építmény alatti és a környező felületek hőszigetelése. A hőszigetelésnek elég vastagnak kell lennie ahhoz, hogy meg tudja akadályozni, hogy az altalajban lévő fagyérzékeny réteg hőmérséklete 0°C alá csökkenjen, illetve a szigetelés és az altalaj közötti rétegek fagyását is. A rétegrendben a szigetelés alatt szükséges egy legalább 10 mm vastagságú drénréteg kialakítása.

CSŐVEZETÉKEK HOSSZÚTÁVÚ FAGYVÉDELME

Csőrendszerek gondtalan üzemeltetése érdekében RAVATHERM XPS hőszigetelést lehet alkalmazni fagy elleni védelem céljából. A csövekben futó víznek nem szabad megfagynia és a csöveknek nem szabad megsérülniük vagy eltörniük fagyás miatt. Vízellátó és szennyvízelvezető rendszerek hőszigeteléséhez használt anyagok minőségére magas igényeket támasztanak: meg kell tartania hőszigetelő- képességét a cső teljes élettartamán keresztül (50-100 év), és állnia kell a forgalom okozta terhelést.

A RAVATHERM XPS hőszigetelő táblák használatával a vízellátó és szennyvízelvezető csőrendszerek szigetelése jelentős megtakarításokkal készíthető el.

KÖNNYŰ FELTÖLTÉSEK KÉSZÍTÉSE UTAK, MŰTÁRGYAK ESETÉN

A töltésekben a nehéz, sűrű töltésanyagok helyettesítése kis sűrűségű, könnyű anyagokkal egyre elterjedtebb  a mérnöki gyakorlatban. A legáltalánosabban használt helyettesítő anyag a zártcellás szerkezetű polisztirolhab. A megfelelő RAVATHERM XPS polisztirolhab termék kiválasztása az adott alkalmazás statikai és dinamikai körülményeitől függően változik. Ahogy ez a módszer terjed, úgy válnak a könnyű töltésanyagokkal szemben támasztott elvárások egyre szigorúbbá. Általánosságban elmondható, hogy olyan anyagra van szükség, mely egyesíti magában a tartósan nagy nyomószilárdságot és a kúszással szembeni ellenállást a nedvességállósággal.